Az első skicc

2009.07.09. 00:00

Elsődleges szempont volt, hogy a fény útját minél kevésbé torlaszoljam el. Ezért a WC-zuhanyzó egység behúzódik a sarokba, az üveges ajtó és az ablak közti falhoz közel pedig egy másik, a galéria korlátja magasságáig teli szekrény, amely a mosáshoz kapcsolódó funkciókat rejti. Ez a tömb azonban a dolgozósarok felöli oldalon csak az asztal magasságáig ér (+0.75), a közbenső szinttől (+0.90), vagyis a bejárati padlószinttől +1,65 cm. Itt elfér a mosógép, méghozzá a felfelé nyitható változata, mert azt sokkal kényelmesebb kezelni, mint az elöl nyithatót. Szárítógép nem lesz, viszont ennek a szekrénynek a sötétebb-barna része a galéria (padlószint 12x18=2,16) korlátjáig ér, ami 2,90 a bejárati padlószinttől. Vagyis a mosógépből kijövő ruhát vállfákra akasztom ebben a légtérben, a fedlap perforált, hogy felfelé a pára kijöhessen, sőt, ezt a fedlapot el is tudom csúsztatni a dolgozósarok tere felé, vagyis a galérián állva a száraz ruhákat ki is tudom venni, és egyenesen betenni a szekrénybe, vagy felhúzni, mint ágyneműt - igen, az ágyneműket is nadrágtartó válfákra akasztom, nem teregetek kötélre.

A galéria csak két méter szélesen, kicsit kevesebb, mint a légtér felét foglalja el. A mosáskabin mellett megyek fel a közbenső szintre, ahol az ablakmélyedésben van az asztalom, de mindkét kezem felöl, az asztallappal azonos magasságban vannak további rakodófelületek. Balra, a fal mentén az irattár.

Erről a közbenső szintről mehetek tovább a galériára, az intim-szférába, amely azonban ugyanarra a légtérre nyilik, amelyben a dolgozó, az étkező és a konyha van, némi átvezetéssel a keleti sarokba, amit hagyományosan nappalinak, vagy könyvtárnak is becézhetünk. Három oldalon könyvespolcok, az egyre szaporodó könyveimnek és DVD-knek. Imitt-amott családi képek is a falra kerülnek. Mert a központi térben alig valamit tennék  az egy nagy szabad falfelületre (a dolgozó felöli rész) mert azt és a dongaboltozatot (a nagy mértékben látszó felületeit) tégláig letakaritanám a vakolattól. Ha már ilyen terem van a lakásban, akkor élvezni szeretném minél csupaszabb szépségében.

A galérián legbelül van az ágy, ami szintén elég keletiesen alacsony, (35 cm) középen a ruhásszekrény, baloldalon, ahol az ajtó miatt jobban megnyílik a dongaboltozat - a fürdőkád.

A galéria alatt húzódik meg a tisztálkodóhelyiség (WC-mosdó-zuhanyozó), a folytatásban a konyha. Természetesen, erős gépi szellőzéssel a homlokzat felé. A jelenlegi fürdőszobának van egy érdekes felső ablaka, ami a keleti sarokká alakuló térnek igen kellemes szellőzést ad, bár ez a rajzon nem érzékelhető. 

A központi térben van a nagy hatszemélyes asztal, a falhoz támasztva, fixen, a falhoz tapadó keskeny szekrényben üveglap mögött a viszonylag gazdag pohár és bögrekészletem - semmiből nincs hat egyforma, de mindegyik szép és praktikus, vagy érzelmi okokból őrzöm.

A konyha egy 2,46 cm hosszú pult, minden kihúzható, fiókos, még a mosogató alatti szelektiv szemétgyűjtő is. Ez volt az első dolog amit megvettem, és ahhoz képest, hogy nem túl nagy, elég sokba került. De a jó konyha alapfeltétele egy kényelmes lakásnak.

Nem lesz drága csempe a fürdőben, a központi tér padlója 1200 forintos négyzetméterárú gresslap (alatta elektromos padlófűtés), magyar termék a fürdőkád, a WC, a mosdó - az elegáns fürdőszobafelszerelés-szaküzletben döbbenten hallották, hogy 180 ezer forintot nem adok egy mosdóért, mégha praktikus is lenne az apró fürdőszobámba, de a konyha a legkorszerűbb és képes vagyok meglehetősen sok pénzt arra áldozni, hogy ne ivóvízzel öblitsem a WC-t. Mert az fontos, nekem.

A lépcső alatt lesz a már most meglévő hűtőszekrényem, ami nem túl nagy, de egy belvárosi kislakásban lakónak bőven elég. Csak át fogom festeni levendulaszinűre, mert a fehér hűtőszekrényeket ki nem állhatom. Alá teszek egy harminc centi magas , szellőztetett fiókos szekrényt  a zöldségeknek (krumpli, hagyma, stb), a hűtő tetejére egy grillezésre is alkalmas mikrohullámú sütőt. Az sem lesz fehér, természetesen. Az egész lépcsőalját a zuhanyozó-felöli oldalon egy ugyanolyan kétfelé nyiló szekrényajtó zárja le, mint amilyen a mosókabinon lesz.

Az étkező felöl a közbenső szint alatti terület is megnyitható , de ez a rész lesz a zárható raktáram is egyben - itt tárolom majd az építéssel kapcsolatos szerszámokat, anyagokat, egyfelöl, másrészt a bőröndöket és alkalmasint a személyes holmimat, ha hosszabb időre elutazom.

A bejegyzés trackback címe:

https://sipucim.blog.hu/api/trackback/id/tr311233371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozalicska 2009.07.09. 07:40:33

Éva, ez szürkevíz felhasználás nagyon érdekelne, elvileg nálunk is megoldható lenne.
más, a könyveidet bővíteném néhány profilba vágóval, csak ki kellene válogatnod, hogy melyik érdekel.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.09. 09:17:37

@rozalicska: Nagyobb helyen megoldható, hogy beépitsenek egy kb. 150X180X60-as, magyarul egy kb. ruhásszekrény nagyságú vizvisszaforgatót - ezt valamelyik német cég gyártja, de csak akkor érdemes beépiteni, ha ennek a kubatúrának megfelelő vizfogyasztás van az épületben. Mi, a vízvezetékszerelővel megpróbálunk egy műszakilag rendkívül egyszerű, gravitációs megoldást. Ha nem sűrgős, várd ki a végét, vagyis, hogy minden részletében megoldjuk, és aztán lehet adaptálni. Most például keresünk olyan céget, amely ezt a helyre-szabott műanyag tartályt megcsinálná. Mentőötletként nekem az jutott eszembe, hogy csináljunk üvegtartályt, mint valami akváriumot, de tartok tőle, hogy akkor rajtam kivül kevesen lennének olyan örültek, hogy ilyesmibe öljék a pénzüket, úgyhogy keresünk tovább. Ha van erre vonatkozóan ötleted, örömmel várjuk.

A könyveket megköszönöm, találjunk egy Neked is megfelelő időpontot, amikor kimennék Hozzátok.

rozalicska 2009.07.09. 09:45:25

na, akkor addig nem fogok hozzá a fürdőszobák átalakításának.
Műanyagos ismerősöm sajnos nincsen.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.14. 22:37:45

Elnézést az e-mail-értesitőben a kimoderálra kattintottam véletlenül.
Igy onnan bemásolom a hozzászólást:
Szerző: Garlando

Én csak annyit fűznék hozzá h. a lépcsőnek jobb lenne a belső sarokban, mert így pont az értékesebb ablak közeli világosabb részektől vesz el helyet, bár metszetet nem látok..

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.07.14. 22:50:21

@Amichay: A felvetéssel nem értek egyet. A két természetes fényforrás közötti falrész mögött helyezkedik el a kétkaru lépcső. Az ablakhoz közelebb eső 5 fellépés éppen az ablak U.K.-ig, vagyis 90 cm-ig ér, tehát semmiképp nincs a fény útjában. Az erről a szintről a galériára (216) felvezető lépcső az ablaktól távolodva emelkedik. Ráadásul, a "falra kent" lépcsőt, ami most is van, ki nem állhatom - értékes falfelületet foglal el, nem is szép, nem is kényelmes. Ezek ugyan viszonylag maga lépcsők 18 cm magasak, de kényelmes, 30 cm mély belépéssel. Tudom, ez a lépcsőképlet szerint nem jó, de ezügyben a saját lábamon végzett kisérletek sokkal megbízhatóbbak. Egy lépcső kényelmét nem a lépcsőképlet, hanem a belépés mélysége adja.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.11.18. 13:14:03

@rozalicska: Haladok... Csak mióta hontalanul bolyongok a barátaim lakásai között, és a házban oly kedvesek velem, hogy a fejem fölrobban időnként, nem nagyon tudok irni. De fényképezek és jegyzetelek magamnak. Lassan fel fogok rakni képeket.

rozalicska 2009.11.19. 08:05:33

Éva, nagyon várom, drukkolok a küzdelmeidhez!
süti beállítások módosítása