Mit várok el a lakásomtól?

2009.07.08. 00:00

Más szóval a program:

Szó nincs itt az "álmaim otthonáról" - annál tapasztaltabb ember vagyok, mintsem a levegőben álmodozzam. Tudom, hogy nem a lakásomban rejlik a magam boldogsága.

A kényelmes lakás fontos kellék - nem több, de nem is kevesebb. A kényelmes lakás nem feltétlenül nagy - a lakást takaritani is kell, a fenntartással kapcsolatos számlákat fizetni kell, és semmi kedvem azért dolgozni keményen, hogy fölösleges négyzetméterekre keressek. A kényelmes lakás éppen akkora, amekkora az én speciális igényeimet kielégiti. Nézzük hát, mik is azok a speciális igények:

1. Egyedül lakom, és ezen nem kivánok változtatni. Ez nem kényszerű egyedüllét, keserves magábazárkózottság, hanem tudatosan választott életforma. A szerelemnek ehhez semmi köze. Elég változatos életem volt ahhoz, hogy 56 évesen meglehetős magabiztossággal mondhassam : ebben a lakásban senkivel nem akarok együtt lakni.

2.  Van egy másik lakásom is, Tel-Avivban, amihez ragaszkodom. Az sem nagy, bár ennek a lakásnak a duplája alapterületű, körben azzal a kerttel, amit tíz éven át a saját kezemmel épitettem - terveim szerint a teleket ott fogom tölteni egy pár év múlva, amikor a fő megélhetési forrásom már az írás lesz. Ráadásul, a gyermekeim és unokáim a világ különböző pontjain élnek (Kanada, Ausztrália), tehát figyelembe kell vennem azt is, hogy jövedelmem nagy részét az elkövetkezendő évtizedekben repülőjegyekre fogom költeni, és azokban az időkben, amikor esetleg hónapokig nem leszek Magyarországon, ezt a lakás ki tudjam adni bérbe, valószínűleg túristáknak.

3. Amikor viszont itt vagyok, akkor a lakásomban dolgozom is, tehát a dolgozósarok minősége elsőrangú kell legyen. A legjobb megoldás ha a laptopból felpillantva kinézhetek az ablakon. Tel-Avivban az iróasztalomnál ülve az év nagy részében a nyitott ablakon át a kertet láttam - a legjobb gondolatokat ez a látvány adta. Igaz, ha nagyon megakadtam, akkor ki is mehettem a kertbe... ez itt is megteremthető, idővel. Másik fontos szempont, hogy a munka közben ne legyen szükség mesterséges fényre. Nemcsak az árammal való takarékosság okán, hanem mert egy idő után nagyon idegesitő lámpafénynél dolgozni, megfájdul a fejem. 

4. Szeretek főzni, vendégeimnek enni  adni. De ettől függetlenül is, a konyha az élet központja számomra, ezért "normális konyhára" van szükségem.  A munkapult minimális mérete 2,46 cm hosszú - ezt neveztem el az idők során  minimális "főzési egység"-nek. Mindegy, hogy a lakás mennyire kicsi, a paprikás krumplit minden lakásban ugyanúgy kell elkészíteni. A főzőegységet egy méretes étkezőasztal is ki kell egészítse, hiszen oda ülnek le a vendégek, és egyébként is, imádom a nagy asztalokat.

5. Ezzel szemben a fürdőszoba legyen kompakt. WC, kézmosó, zuhanyozó. Ez a tisztálkodás intimszférája. Egyszemélyes helyiség. Ha valaki bent van, senki oda be ne menjen.

6. Tűrhetetlen dolognak tartom, hogy a WC-t ivóvízzel öblitjük! Egy Izraelben élt ember számára ez mérhetetlen pazarlás! A lakás méretei nem engedik meg, hogy előregyártott vízvisszaforgatót épitsek be, de a lakás magassági viszonyai lehetővé teszik, hogy szimpla gravitációs rendszerben a fürdőkád használt vize kerüljön a WC-tartályba. Mert fürdőkád is kell, de nem tisztálkodni, hanem örömködni. 

7. Kell a galéria, de jóval kisebb területtel, mint a mai - oda kerül a fürdőkád, pontosan a WC-mosdó-zuhanyozó-blokk fölé. A kádlefolyóból egy szűrőn át egy átmenőtartályba kerül a víz, majd innen a szokásos, falba sűllyesztett WC-tartályba. Nem minden nap "áztatom a lelkemet" a kádba, amely 170 liter űrtartalmú, hivatalosan, levonva habtestemet, durván 100 liter vizet fürdőzöm egy alkalommal. Kétfokozatú öblítőtartállyal, ez kb. 33 kisdologra, vagy 16 nagydologra elég öblítővíz.

8. A galérián lesz az ágyam : szeretem a kényelmes, nagy ágyakat - nem, erről még nem szoktam le... Az ágyneműt gyakran váltom, szeretem a szép ágyneműt, de nem használok ágytakarót. Miután kiugrottam az ágyból szeretem kiszellőztetni az ágyneműt, majd lazán ráteriteni az ágyra a paplant. Ennyi.

9. A galéria harmadik eleme a ruhásszekrény - nagyon alapos belső, rendezési terv alapján készülő egyedi darab. Nincs sok ruhám, nem szeretem a sok rongyot, de az, ami van, egy mozdulattal megtalálható és kivehető legyen, akár az éjszakai sötétben is. A tárgyak logikusan eltervezett helye rendkívül fontos ahhoz, hogy az ember a leghatékonyabban tudja a háztartási munkákat elvégezni, és sose pazarolja idejét a keresgélésre.

10. Kanapé, vendégfogadó ülősarok az én lakásomban szükségtelen. A vendégek az étkezőasztal körül ülnek legszívesebben, hiszen amellett kényelmes enni, inni és beszélgetni. TV-t csak az interneten nézek, filmeket a laptomon. Mindig zavart, ha egy helyiségben a tv uralkodó pozicióban van. Viszont kell egy "keleti sarok" - ahol félig ülve, heverészve, lehet beszélgetni, könyvet, vagy laptopot-olvasni (egyre többet olvasok laptopról, amit én igenis "ágyba viszek" oldalt döntve is remekül tudok olvasni, akár regényeket is), és el kell helyeznem a növekvő méretű könyv és DVD-táramat.

11. Átalakitási mániámnak köszönhetően kell egy raktár is, ahol a szerszámokat, bizonyos profilokat, néhány gipszkarton-darabot, festéket és hasonlókat tárolhatok. Ezen felül,  ha hosszabb időre, néhány hétre, vagy hónapra elutazom, és ki akarom adni a lakásom, kell egy olyan zárható raktárrész, amelybe a számomra fontos személyes tárgyakat elrakhatom.

12. Kimaradt a mosás... nos, Tel-Avivban nem tartok mosógépet, mert pár házzal arrébb van egy remek, 24 órán át nyitvatartó önkiszolgáló mosoda, nagyteljesitményű szárítógépekkel. Marad a kézimosás és a vegytisztitó. Itt ez nem igy működik, tehát kell egy olyan apró helyiség, ahol helye van a mosógépnek, a szennyes-ruhának és egyben szárítani is tudom a ruhát. Az szóba sem jöhet, hogy a mosógép  és a száradó ruhák  a fürdőszobában legyenek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sipucim.blog.hu/api/trackback/id/tr161232296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása